09 maart 2016: Eindelijk weekend voor Olav Dijst

Olav, hoe lang schaats je al?

Ik schaats al heel lang. Zeker als je in Ankeveen bent opgegroeid moet je leren schaatsen. Ik ben gestart nog voordat De 5 Dorpen opgericht is. Op mijn 9e ben ik begonnen. Toen gingen we nog met de Ankeveense IJsclub naar de ijsbaan in Utrecht. Later zijn zij één van de oprichters van De 5 Dorpen geweest. Ik schaats dus al 34 jaar.

Heb je aan wedstrijdschaatsen gedaan? Wat is je snelste 100 meter?

Na 3 jaar jeugdschaatsen ben ik overgestapt naar de wedstrijdrijders, daar heb ik ook veel wedstrijden gereden. Snelste tijd op de 100 meter is een beetje een raar verhaal. Mijn snelste tijd op de 100 meter is 10,8 seconden. Dat is heel snel voor iemand van 18 jaar maar ik had ook windkracht 10 in de rug. Het stormde deze dag heel erg en de wind stond gunstig over de baan.

Hoe lang ben je al schaatsbegeleider?

Ik heb goed na moeten denken hoelang ik al schaatsbegeleider ben. Sinds seizoen 1997/1998 ben ik begeleider, 18 jaar dus. De eerst jaren van de kleintjes op de grote baan, zeg maar groepje roze/zwart. Later ben ik opgeschoven naar  de hogere groepen. De laatste jaren doe ik het hoogste groepje.

Wat vind je het leukst aan schaatstraining geven aan de jeugd?

Naast dat ik schaatsen heel leuk vind is lesgeven ook leuk. Het is leuk te zien hoe snel kinderen vooruit gaan met hun schaatsvaardigheden. Ik ben altijd weer blij als het oktober is en het seizoen van start gaat, maar ben ook weer blij als het in maart afgelopen is.

En wat vind je het minst leuk aan training?

REGEN!

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Rare vraag aan iemand die zelf twee keer in de week op het ijs traint en daarnaast nog les geeft bij het jeugdschaatsen. Maar naast het schaatsen heb ik ook nog een seizoenkaart bij Ajax.

Tevens vind ik vakanties heel leuk, wij maken graag lange en verre reizen. Dat gaat dan wel soms ten koste van het jeugdschaatsen, dat ik er een paar keer niet ben.

En sinds dit jaar zit ik in de jeugdcommissie.

Wat is je beste tip om een wedstijdschaatser te worden?

Plezier hebben in het schaatsen en hard trainen, ook in de zomer.

Dan nog effe kort wat steekwoorden van jezelf:

Favoriete land en stad : Maakt niet uit, vooral ver weg en niet te lang in de grote stad. Azie en Afrika zijn leuk. Dit jaar gaan we waarschijnlijk naar Zuid-Amerika, 3 weken Peru.

Boek : De laatste jaren alleen maar studieboeken gelezen, gelukkig is het einde van de studie in zicht.