6 november 2016: Inventarisatie mogelijkheden jeugdschaatsen

Beste ouder(s), verzorger(s),

Gisteravond is bekend geworden dat er mogelijkheden zijn om met onze jeugdschaatsers op zaterdagmorgen in Haarlem te gaan schaatsen. Dit voor de duur dat de ijsbaan op de Jaap Edenbaan gesloten is.

Lees meer...

09 maart 2016: Eindelijk weekend voor Olav Dijst

Olav, hoe lang schaats je al?

Ik schaats al heel lang. Zeker als je in Ankeveen bent opgegroeid moet je leren schaatsen. Ik ben gestart nog voordat De 5 Dorpen opgericht is. Op mijn 9e ben ik begonnen. Toen gingen we nog met de Ankeveense IJsclub naar de ijsbaan in Utrecht. Later zijn zij één van de oprichters van De 5 Dorpen geweest. Ik schaats dus al 34 jaar.

Heb je aan wedstrijdschaatsen gedaan? Wat is je snelste 100 meter?

Na 3 jaar jeugdschaatsen ben ik overgestapt naar de wedstrijdrijders, daar heb ik ook veel wedstrijden gereden. Snelste tijd op de 100 meter is een beetje een raar verhaal. Mijn snelste tijd op de 100 meter is 10,8 seconden. Dat is heel snel voor iemand van 18 jaar maar ik had ook windkracht 10 in de rug. Het stormde deze dag heel erg en de wind stond gunstig over de baan.

Hoe lang ben je al schaatsbegeleider?

Ik heb goed na moeten denken hoelang ik al schaatsbegeleider ben. Sinds seizoen 1997/1998 ben ik begeleider, 18 jaar dus. De eerst jaren van de kleintjes op de grote baan, zeg maar groepje roze/zwart. Later ben ik opgeschoven naar  de hogere groepen. De laatste jaren doe ik het hoogste groepje.

Wat vind je het leukst aan schaatstraining geven aan de jeugd?

Lees meer...

13 februari: De schaatsproef 2016, een schaatster vertelt...

Er was een slalom opdracht en een snelheid opdracht. Eerst ging je natuurlijk je schaatsen aandoen. En toen ging je het ijs op, er waren pionnen opgezet. Na elk groepje kwam er een nieuw groepje. Eerst kwam groepje rood, oranje en zwart en daarna kwamen roze, paars, blauw en groen en toen kwamen geel en wit.

Je ging om elk pionnetje aan het eind stonden twee pionnen, daar moest je omheen en stonden twee mensen die wijste je de weg. Je moest zo snel en netjes mogelijk tot het eind komen en daar namen ze de tijd op.

De snelheid opdracht was wel eenvoudig. Je moest zo snel mogelijk aan de overkant komen. En daar de bocht om door de twee pionnetjes te komen. En daar namen ze weer de tijd op.

Ze letten bij alle twee de opdrachten op de snelheid, de houding en de nettigheid. En dan krijg je je diploma op 20 maart 2016. Ik vond het heel leuk en hoop graag een groepje veder te komen.  Ik zit al vier jaar op schaatsen en ik vind het super leuk!

Pien Vogelaar, groepje Roze

28 jan 15: Kennismaken met wedstrijdschaatsen?

Schaats je momenteel met veel plezier bij De 5 Dorpen in groep wit, geel of groen bij het jeugdschaatsen? Tot je 13e kun je lekker blijven schaatsen bij het jeugdschaatsen, maar je kunt ook iets anders doen!

Volgend schaatsseizoen zou je bijvoorbeeld ook kunnen overstappen naar wedstrijdschaatsen. Als het jou wel leuk lijkt, maar je weet niet zeker of het iets voor je is, kun je een proeftraining meedoen op dinsdagavond 3 februari, zaterdagavond 7 februari of op zaterdagavond 7 maart.

Je kunt je opgeven voor 2 trainingen door dit aan geven bij iemand van de jeugdcommissie. Zij zijn op zaterdagavond te herkennen aan hun oranje jassen langs de kant.

In je mailbox heb je inmiddels een e-mail ontvangen met extra informatie over wedstrijdschaatsen en de bijbehorende zomeractiviteiten zoals fietsen, bostraining en skeelertraining. 

10 jan 15: Elfstedentocht jeugd

150110-Elfsteden1
Op 10 januari is weer de Elfstedentocht voor het jeugdschaatsen gehouden. Iedereen was super-enthousiast en het is dan ook weer een fantastische middag geworden!!

De kinderen die al eerder hadden meegedaan wisten natuurlijk al hoe leuk het was, en hoe die Elfstedentocht werd geschaatst.
Voor de anderen was er even een korte uitleg:
Eigenlijk kan en mag er van alles tijdens zo'n Elfstedentocht: zo mocht je verkleed komen, als je dat leuk vond (b.v. als echte elfsteden-crack, of als spruitje, of ...)
Voor aanvang van de tocht, kregen alle kinderen een persoonlijke stempelkaart van hun begeleid(st)er. Het was de bedoeling om deze kaart vol met stempels te krijgen.
De ijsbaan was veranderd in een slingerend parcours, dat voerde langs 11 stempelhuisjes. Elk stempelhuisje stelde een Elfsteden-stad voor, en had dan ook een eigen 11-stedentochtplaatsnaam.
Bij alle stempelhuisjes kon je een stempel halen, nadat er een belsignaal had geklonken. Het verzamelen van de stempels kon in een willekeurige volgorde, het maakte niet uit welk stempel je het eerst haalde.

Na de uitleg ging iedereen aan z'n Elfstedentocht beginnen. In het begin reden wat begeleid(st)ers voorop, maar al snel mocht iedereen in z'n eigen tempo de tocht afleggen.

Lees meer...